Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document


PROIECTE INTERNAȚIONALE


În cadrul Stațiunii Experimentale de Cultura Molidului se desfășoară cercetări privind depunerile atmosferice - monitoring nivel II, în 7 ecosisteme forestiere reprezentative din România din cadrul Programului ICP Forests. Sub egida aceluiași program stațiunea participă la Programul româno - francez de evaluare și supraveghere a stării de sănătate a pădurilor în România, începând din anul 1999. Laboratorul de chimie al stațiunii a participat, începând cu anul 1996, la exerciții de intercalibrare organizate de Istituto Italiano di Idrobiologia, în cadrul Proiectului AQUACON. La aceste exerciții participă anual 140 - 170 de laboratoare din întreaga lume, inclusiv cele antrenate în Programul ICP Forests.

Începând cu anul 1996 s-a derulat proiectul "Evaluarea poluării aerului cu ozon și potențialul său fitotoxic în pădurile din Carpați", studiu colectiv (colaborare) între Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și SUA. Durata proiectului a fost cuprinsă între 11 decembrie 1996-10 decembrie 1999. Pacific Southwest Research Station Riverside, CA; Manning William, Department of Plant Pathology, University of Massachusetts, Amherst, MA și Musselmann Robert, USDA Forest Service Rocky Mountain Research Station, Fort Collins, CO, iar coodronatorul proiectului  pentru Europa a fost Krystyna Grodzinska, professor, Ph. D.,  Institute of Botany, Polish Academy. Stațiunea Experimentală de Cultura Molidului a avut în responsabilitate două din cele șase puncte amplasate în  România. Cele două puncte au fost localizate în raza ocoalelor  silvice Marginea (punctul 21 Obcina Mare) și Pojorâta (punctul 22 Rarău). Conform metodologiei de lucru stabilite au fost instalate filtre de captare a O3, SO2 și NO2, iar pe baza materialului cules din teren și trimis pentru analize în Polonia s-a întocmit câte un raport anual u privire la rezultatele obținute. In cadrul acestui proiect au fost efectuate investigații  asupra vegetație și asupra solurilor forestiere din vecinătatea punctelor unde au fost instalați captatorii pentru O3, SO2 și NO2. In cursul anului 1998 s-a primit vizita coordonatorului programului pentru Europa și a coordonatorilor programului din SUA, care au inspectat punctele 21 Obcina Mare și 22 Rarău, culegând, cu această ocazie ultimele date în vederea întocmirii raportului final privind proiectul de colaborare.

Începând cu anul 2002, stațiunea participă la proiectul internațional "Inventarul și strategia pentru gestionarea durabilă și protecția pădurilor virgine în România", realizat de către Societatea Regală Olandeză pentru Ocrotirea Naturii (KNVV) în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), Societatea "Progresul Silvic" și experți internaționali independenți, fiind realizat cu finanțare din partea Ministerului Agriculturii, Conservării Naturii și Pisciculturii și a Ministerului Afacerilor Externe din Olanda (Fondul MATRA - programul internațional de gestionare a naturii). Scopul proiectului este de a elabora cadrul științific pentru protejarea pe termen lung a pădurilor virgine din Carpații Românești.


index