PROIECT DE CERCETARE EXPLORATORIE
ID 65

en

Prima pagină



OBIECTIVELE PROPUSE

               Ecosistemele forestiere de la limita superioară a vegetaţiei, datorită particularităţilor specifice de vegetaţie cât şi a caracterului natural, puţin perturbate antropic, constituie un indicator obiectiv al efectului modificărilor climatice actuale şi viitoare asupra pădurii. Realizarea de cercetări interdisciplinare, în vederea cunoaşterii modului de reacţie a ecosistemului atât sub raport structural cât şi productiv la creşterea temperaturii şi modificarea regimului pluviometric constituie o necesitate. Studiul detaliat al formării inelului anual coroborat cu un monitoring al factorilor meteorologici permite o înţelegere a proceselor de creştere radială în condiţiile ecosistemelor forestiere de la limita superioară a vegetaţiei.
        Prezentul proiect prin obiectivele propuse vine să aducă o contribuţie semnificativă la elucidarea acestor aspecte. Obiectivele generale ale proiectului sunt următoarele:
     - cunoaşterea dinamicii intra - şi inter-anuală a proceselor de creştere radială în ecosistemele forestiere de la limita superioară a vegetaţiei în vederea fundamentării ştiinţifice a efectului schimbărilor climatice regionale şi globale asupra pădurii;

      - întărirea unei echipe de cercetare de excelenţă în domeniul dendroclimatologiei şi xilologiei, integrată în parteneriate cu colective similare din Europa.
            În vederea atingerii acestor obiective generale, se propun următoarele obiective specifice:
    - alegerea şi amplasarea suprafeţelor de monitoring climatologic şi auxologic în vederea surprinderii diversităţii ecosistemelor de ecoton din Carpaţi;

     - analiza reacţiei auxologice la variaţia factorilor meteorologici în raport cu vârsta şi poziţia cenotică;
     - variaţia răspunsului dendroclimatologic în raport cu specia şi altitudinea;
     - analiza dinamicii inter – şi intra-anuală a regimului climatic în pădurea de limită;
     - monitorizarea intra-anuală a proceselor de creştere prin intermediul dendroauxografelor;
     - dinamica fazelor de formare a inelului anual evaluată prin metoda microcarotelor.
           În literatura de specialitate sunt prezentate diverse scenarii de evoluţie a vegetaţiei în condiţiile schimbărilor climatice, însă puţine dintre acestea au integrat şi informaţii privind relaţia dintre procesele de creştere şi factorii climatici, mai ales la nivel intra-anual. Cunoaşterea începutului şi terminării formării inelului anual, respectiv a acumulării de biomasă lemnoasă, a perioadelor de accelerare sau reducere a activităţii cambiale, modificarea lungimii perioadei de vegetaţie şi creştere, în directă corelaţie cu factorii meteorologici reprezintă o abordare originală, fapt susţinut prin metodica şi infrastructura de cercetare propusă.
        În contextul schimbărilor climatice globale actuale (Houghton et al., 2001), realizarea de previziuni cât mai exacte privind evoluţia climei şi a vegetaţiei în viitor a devenit un subiect de maximă actualitate în cercetarea contemporană. Asemenea studii sunt necesare şi se înscriu în strategia ştiinţifică  a României, strategia la care se aliniază şi prezentul proiect. În plus, cercetările de dendrocronologie şi dendroclimatologie reprezintă un obiectiv distinct al strategiei de dezvoltare a cercetării forestiere româneşti şi implicit a strategiei de dezvoltare a silviculturii, acest proiect încadrându-se perfect în aceste obiective strategice. Prin gradul de noutate şi modernitate al soluţiei propuse, caracterul de originalitate al propunerii de proiect şi al modalităţilor de rezolvare specifice, contribuţia proiectului la dezvoltarea domeniului ales - respectiv la studiul variabilităţii relaţiei creştere-climat (cu referire specială la variaţia inter - şi intra-anuală) şi caracterul multidisciplinar al tehnicilor de rezolvare a activităţilor, se apreciază că nivelul parametrilor de performanţă propuşi ca finalitate în proiect, precum şi calitatea soluţiilor de rezolvare sunt foarte ridicate.
         Prin elaborarea de modele de creştere radială, diferenţiate pe faze de formare a inelului anual, a modelelor statistice de răspuns a arborilor la variaţia climatului în raport cu specia, vârsta, poziţia cenotică în arboret şi gradientul altitudinal, va oferi în acelaşi timp informaţii importante pentru actul decizional în cadrul gestionarii durabile a fondului forestier şi de fundamentare a strategiilor de mediu în ansamblu.
         De asemenea, pe o treaptă superioară, se va asigura conservarea mediului şi a resurselor naturale fiind posibilă atingerea obiectivelor strategice în ceea ce priveşte dezvoltarea silviculturii şi anume gestionarea pe baze durabilă a pădurilor, conservarea biodiversităţii, perfecţionarea reglementărilor în domeniul mediului. Astfel obiectivul primordial al proiectului are un grad ridicat de conformitate cu standardele europene privind calitatea ecosistemelor, evaluarea mediului, fundamentarea pe baze ştiinţifice a strategiilor de mediu, reprezentând condiţie de bază pentru accelerarea procesului de armonizare cu spaţiul economic şi social al Uniunii Europene.