Prima pagină | Prezentare | Cercetare | Personal | Publicații | Software | Link-uri
 
Untitled Document
Rapoarte 2002: martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie | noiembrie | decembrie
Rapoarte 2003: ianuarie | februarie | martie | aprilie | mai | iunie | iulie | august | septembrie | octombrie
Caracterizarea regimului precipitatiilor în anul 2002 în ocoalele silvice din România
Instructiuni
Untitled Document
 
Evaluarea riscului de aparitie a secetei > Raport august 2002
 

 

 

RAPORTUL DE MONITORIZARE ȘI EVALUARE A
RISCULUI DE APARIȚIE A SECETEI ÎN PĂDURILE
DIN ROMÂNIA PE LUNA
AUGUST

 

 

 

 

1.    Informatii despre proiect

             

            2. Lucrări efectuate

           

In luna august s-a încheiat activitatea de instruire a personalului tehnico-ingineresc de la Directiile silvice si ocoalele silvice din toata tara si instalarea de 406 puncte de masurare a precipitatiilor totale si efective care constituie reteaua de monitorizare a riscului de aparitie a secetei în padurile din România. Practic, începând cu luna iulie Raportul de monitorizare a secetei cuprinde date din toata tara. Zonele albe din hartile ce însotesc raportul lunar reprezinta ocoalele (directiile silvice) care nu au transmis în timp util datele masuratorilor sau în care valorile masurate nu au putut fi validate de baza de date.

 

             3. Rezultate obținute pentru luna august 2002

 

Pe baza masuratorilor efectuate în 381 puncte de monitoring s-au calculat toti parametrii care permit evaluarea deficitului/excesului de precipitatii (fata de media multianuala) si intensitatea secetei/excesului prin intermediul indicatorului SPI (indicele standardizat al precipitatiile). Începând din 8.03.2002 rezultatele calculelor si hartilor sinoptice ale indicatorilor de caracterizare a secetei pot fi accesate de catre beneficiarii proiectului (Regia Nationala a Padurilor, directii silvice, ocoale silvice, ICAS, Facultatea de Silvicultura) de pe site-ul ICAS Câmpulung Moldovenesc: http://www.icassv.ro/seceta/
Datele sunt actualizate lunar. Mentionam ca pentru caracterizarea intensitatii secetei indicele SPI se calculeaza si se cartografiaza nu numai pentru luna si ci pentru 2 ... n luni anterioare, deoarece seceta este un fenomen cumulativ care trebuie cunoscut în cele mai mici detalii pentru a anticipa consecintele si stabili solutii de management forestier adecvate.

 

 

Harta cantităților medii multianuale de precipitații căzute în luna august 2002 în ocoalele silvice din România

 

Luna august, în general, se caracterizeaza ca o luna ploioasa cu valori medii pe tara de circa 60-65 mm. La munte circa 85 mm, în zona de dealuri circa 70 mm iar în zona de câmpie 45-50 mm. Valorile maxime ale precipitatiilor medii multianuale în august se înregistreaza în nordul tarii (zona montana) în toti Carpatii si în Transilvania. Valorile minime se înregistreaza în SE tarii (Dobrogea, Baragan, sudul Moldovei) si în sudul Olteniei.
In mod normal din august se înregistreaza seceta în Baragan, Dobrogea si Câmpia Dunarii. Carpatii si Subcarpatii se caracterizeaza printr-un regim ploios, numarul zilelor cu ploaie putând depasi 8-12 zile.

 

Harta cantităților de precipitații (PI mm) căzute în luna august 2002 în ocoalele silvice din România

 

Pe baza masuratorilor efectuate la 381 ocoale silvice în luna august s-a realizat harta GIS din care rezulta o foarte mare variabilitate a precipitatiilor cazute în diferite regiuni. Astfel, se constata ca în nordul Carpatilor Orientali, în vestul Carpatilor Meridionali si în Carpatii Occidentali cantitatea de precipitatii cazute au depasit cu mult media lunii, înregistrându-se frecvent valori de peste 180-200 mm care au produs local viituri si daune importante.
Pe ansamblul tarii se poate aprecia ca precipitatiile cazute au fost mai mari decât media multianuala cu exceptia Baraganului unde s-au înregistrat valori mai redus.

 

Harta deficitului/excesului de precipitații (Pi-Pm) înregistrat în luna august 2002 în ocoalele silvice din România

           

Pe baza diferentei dintre precipitatiile cazute în august 2002 si media multianuala a lunii s-a realizat harta deficitului excesului. Se constata ca singurele zone cu deficit fata de media multianuala sunt în nordul tarii în (Maramures, Bistrita si Cluj), în Prahova si Baragan. Exces de precipitatii s-a înregistrat în Teleorman si Olt, Gorj, Hunedoara si sudul Directiei silvice Caras Severin, dar si în Bihor, Nordul Carpatilor Orientali si Delta Dunarii unde caderi abundente de precipitatii într-un interval scurt de timp au determinat pagube importante.

 

Harta cantităților relative de precipitații (în % din valoarea multianuală) înregistrate în luna august 2002 în ocoalele silvice din România

 
Din calculul acestui indicator se constata ca în sudul si sud-vestul tarii pe o zona situata la sud de aliniamentul Giurgiu - Arad, valoarea precipitatiilor relative a fost aproape dubla fata de media multianuala; aceeasi valoare în Lunca Dunarii, Purutului Inferior si Delta Dunarii. Zona în care precipitatiile relative au avut valori negative în luna august este situata în Baragan, NV tarii si Podisul Moldovei.
 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor (SPI) în luna august 2002 în ocoalele silvice din România

 

Fundamentare teoretica

 

Luna iulie s-a caracterizat ca fiind excesiv de ploioasa pâna la nemaipomenit de ploioasa în toata Moldova , în Carpatii de Curbura si în Nordul Baraganului. Aceeasi caracteristica a avut-o in unele ocoale din Oltenia . Pentru teritoriul Transilvanie, luna iulie poate fi caracterizata ca aproape normala sau chiar moderat ploioasa în bazinul mijlociu al Muresului si moderat secetoasa - foarte secetoasa în Câmpia Transilvaniei. În Dobrogea valoarea indicelui SPI caracterizeaza luna iulie ca foarte secetoasa-extrem de secetoasa în Delta Dunarii si moderat secetoasa - aproape normala în rest.

 

 

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele două luni (iulie și august 2002) (SPI2) în ocoalele silvice din România

Din calculul SPI pentru ultimele 2 luni se constata ca practic în toata zona extracarpatica regimul precipitatiilor a fost foarte ploios - excesiv de ploios.
In Transilvania, regimul precipitatiilor a fost aproape normal - moderat ploios, cu câteva exceptii : O.s. Cluj, Chisinau Cris si Sudrigiu, unde a fost secetos - excesiv de secetos.
In Dobrogea regimul precipitatiilor a fost aproape normal, cu exceptia sudului, Delta Dunarii si SV Dobrogei, unde a fost extrem de ploios si foarte ploios.

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele trei luni (iunie, iulie și august 2002) (SPI3) în ocoalele silvice din România

Analizând rezultatele calculelor indicelui SPI pe ultimele 3 luni, reprezentate pe harta, se constata ca acestea au avut un regim pluviometric excedentar în zona extracarpatica, în special în estul Moldovei si an sudul tarii. Zonele în care seceta si-a facut prezenta au ramas NV tarii (Salaj, Cluj, Maramures, Satu Mare) si Dobrogea, în special partea sud-estica.
Restul regiunilor au avut, în ultimele 3 luni, un regim pluviometric normal sau usor excesiv.


Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele patru luni (mai, iunie, iulie și august 2002) (SPI4) în ocoalele silvice din România

Datele disponibile pentru ultimele 4 luni provin din sudul, estul si vestul României. Pentru restul regiunilor reteaua s-a instalat mai târziu.
Din analiza valorilor SPI se constata ca ultimele 4 luni în Moldova (în special ocoalele silvice din zona Prutului) au fost ploioase, în unele ocoale (Trusesti, Bacesti, Bârlad, Epureni si Galati) înregistrându-se un regim extrem de ploios - excesiv de ploios.
Seceta s-a mentinut la nivelul "foarte secetos - excesiv de secetos" în ocoalele silvice Slobozia, Simian, Orsova si în câteva ocoale silvice din Subcarpatii Vestici (Sudrigiu, Vascau, Savârsin). In restul regiunilor, acoperite de retea în perioada mentionata, regimul precipitatiilor a fost aproape normal sau moderat secetos (în Câmpia de Vest).

Harta indicelui standardizat al precipitațiilor pe ultimele cinci luni (aprilie, mai, iunie, iulie și august 2002) (SPI5) în ocoalele silvice din România

Pentru cele mai multe ocoale silvice din sudul tarii reteaua a fost instalata înca de la începutul sezonului de vegetatie, astfel încât s-a putut calcula indicele SPI pentru ultimele 5 luni.
Din datele reprezentate pe harta se constata ca pentru perioada respectiva, Mehedintiul si nordul Dircectiei silvice Gorj se încadreaza în categoria "excesiv de secetos" (O.s. Orsova) - "moderat secetos". De asemenea, în ultimele 5 luni, în O.s. Slobozia, regimul precipitatiilor a fost "foarte secetos". In restul ocoalelor silvice se poate aprecia ca regimul precipitatiilor pe ultimele 5 luni a fost normal sau chiar cu un exces de precipitatii în zona cuprinsa între Jiu si Olt. Nordul Baraganului, de asemenea, a cunoscut o redresare a regimului de precipitatii în ultimele 5 luni.

Analiza sinoptica a lunii august 2002
Pluviozitatea lunilor iulie si august a fost determinata de deplasarea unor zone depresionare din vestul Europei sau din Marea Mediterana, care au determinat precipitatii excesive în zone întinse din Centrul Europei, la nord de Alpi. Inundatiile înregistrate în Austria, Germania, Cehia sunt considerate cele mai puternice înregistrate în ultimul mileniu, valorile precipitatiilor locale depasind 200 mm în 2 - 3 zile ceea ce a avut ca efect pagube considerabile produse infrastructurilor (cai ferate, sesele) si asezarilor umane.

 

         Întocmit,                                  Concepție soft, bază de date, GIS,                            Implementare Internet,
 Dr. ing. Ion BARBU                                  Dr. ing. Ionel POPA                                    Ing. Marius TEODOSIU

 

 

Sus

Copyright 2002 Stațiunea Experimentală de Cultura Molidului. Toate drepturile rezervate.
 
index